Khamis, 26 September 2013

Makanan Popular Negeri Pahang.

Sebut negeri Pahang pasti terlintas difikiran kita mengenai......mengenai apa ya???Tidak lain tidak bukan, pastinya keenakan ikan patin masak tempoyak.  Emmmm,lazat sekali.



Tengok paparan di atas pun sudah kecur air liur.  Ikan patin memiliki tarikan yang tersendiri kepada peminatnya.  Tetapi,kalau hanyir kurang berselera hendak telan.  Admin teringat dengan petua orang tua-tua, bahawa kalau hendak hilangkan rasa hanyir ikan, basuhkannya dengan air basuhan beras atau  air asam jawa.  Kalau tidak percaya, cubalah...Oh, ya satu lagi kalau ikan darat atau ikan sungai ini, yang paling leceh adalah mengenai lendirnya.  Jadi, untuk menghilangkan lendir ikan sungai, cuba basuh ikan tersebut menggunakan tepung gandum, pasti selepas itu sudah tidak ada lagi lendir atau kurangkan sedikit lendirnya.  Selamat mencuba petua ini.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan